Привантност

У овом делу прво морамо да дефинишемо шта значи приватност на јавној мрежи, а онда да одредимо стандард, односно који је то минимум приватности који „Wireless.rs“ мрежа мора да обезбеди.

Осим уколико у својим мислима не комуницирате директно са Творцем, сваки други вид комуникације између људи, машина, апликација и сл. се не може сматрати 100% приватним. Онај ко би се одважио да вам тако нешто гарантује, тај би вас са или без намере само 100% слагао.

Свака комуникација, без обзира преко ког медија се обавља, да ли је у питњу интернет, фиксна или мобилна телефонија, радио, па чак и лицем у лице иза затворених врата подложна је прислушкивању.

Задатак овог пројекта није да вас заштити од глобалних корпорацијских прислушкивача, шпијунских организација и сл. али ћемо се свакако трудити да реализацијом истог и на том пољу дамо свој максимум и вашу конкецију учунимо максимално приватном. Задатак овог пројекта јесте да вас заштити од свих других интернет корисника који су у вашој непосредној близини и користе исту инфраструктуру за приступ јавној интернет мрежи.

При решавању тог задатка очекују се два решења:

1. Изолација „ Wireless.rs “ корисника у односу једних на друге.

2. Изолација „ Wireless.rs “ корисника у односу на мрежу домаћина.

Другим речима корисник јавне интернет мреже у сваком тренутку сме да има конекцију само са мрежним пролазом (Gateway) и то на начин да изласком на интернет пролази само кроз један адресни преводилац (NAT). При том је како за домаћина, тако и за све остале кориснике невидљив, а ни сам на мрежи не може видети ништа осим мрежног пролаза. Ово је минимум приватности који мрежа мора да обезбеди и део је стандарда „Wireless.rs“ мреже. На крају овај принцип ће корисницима обезбедити већу приватност на јавној тачки приступа интернету него што већина то може себи приуштити у својим приватним домовима или компанијама.